Hoge kwaliteit

Onze bouwverven zijn van geweldige kwaliteit en helpen je met uitstekende dekking

Gratis verzending vanaf €75

Bij bestellingen van meer dan 75 euro betaal je bij ons geen bezorgkosten

30 dagen garantie

30 dagen niet tevreden geld terug garantie – bestel veilig via iDeal

Schilderen van de buitenkozijnen


Ga je aan de slag met het schilderen van de buitenkozijnen? Het schilderen van houten kozijnen is in de meeste gevallen meer werk dan het in eerste instantie lijkt. Omdat het een precisieklusje is, is het verven van de kozijnen niet voor iedereen weggelegd. Echter begrijpen we ook dat niet iedereen de financiële middelen heeft om een professionele schilder in te schakelen. Om die reden geven we een aantal zinvolle tips waarmee je zelf aan de slag kunt met producten uit ons assortiment. Kom je er niet helemaal uit? Geen probleem, neem gerust contact op. We helpen je graag verder.

Een goed begin is het halve werk

Het gezegde ‘een goed begin is het halve werk’ heeft waarschijnlijk regelmatig de revue gepasseerd. Ook wanneer je aan de slag gaat met het schilderen van de buitenkozijnen, geldt dit gezegde. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en begin met het uitkiezen van de juiste dag voor het schilderen van de kozijnen. Kies een dag uit waarop het niet regent, maar ook niet heel warm is. Een droge maar bewolkte dag waarop het niet al te koud is, voldoet. Begin ook op tijd. Lees: vroeg op de dag, zodat de verf tegen de tijd dat de avond valt weer droog is. Op deze manier ontstaan er geen dauwdruppels en kun je het mooiste resultaat bereiken.

Moet je op hoogte aan de slag? Zorg dan voor een stabiele ladder, al heeft een (rol)steiger sterk onze voorkeur. Uiteraard mogen de juiste buitenverf en kwalitatieve kwasten niet ontbreken. Voor een optimaal resultaat gebruik je een ronde kwast met een afgeschuinde punt, zodat je met veel precisie aan het werk kunt. Wanneer je grotere oppervlaktes gaat schilderen, is het raadzaam om een roller te gebruiken. Wel zo gemakkelijk!

Voorwerk en inspectie

Het uitvoeren van voorwerk en een inspectie maakt onderdeel uit van de voorbereiding. Des te beter het voorwerk, des te groter is de kans dat het uiteindelijke schilderen van de buitenkozijnen op de juiste manier verloopt. Spoor eventuele zwakke plekken in het hout op met een schroevendraaier, verwijder het grote vuil en ontvet de kozijnen voordat je gaat schuren. Daarna verwijder je het vuil nog eens en haal je losse verf weg met een verfkrabber en een borstel. Zit er loslatende verf die niet los genoeg zit?

Gebruik voor het verwijderen van deze verf een föhn, maar föhn niet tegen het glas! Wanneer je rotte delen hout aantreft, verwijder je deze met een beitel en behandel je de plek met houtrotstop en houtrotvuller. Schroef het hang- en sluitwerk los en schuur de buitenkozijnen met schuurpapier, maar maak voor het beste resultaat ook gebruik van een schuurblok en een schuurmachine. Begin met korrel 80, maar eindig met korrel 120. Ten slotte maak je de kozijnen schoon door te borstelen en het geheel af te nemen met een vochtige doek. Daarna ben je klaar voor het schilderen van de buitenkozijnen!

Schilderen


Je begint natuurlijk met het lezen van de instructies op de verpakking. Eerst breng je een laag grondverf aan op de gerepareerde delen. Daarna breng je de eerste laag verf aan, van boven naar beneden. Let er op dat je de verf niet te dik aanbrengt en werk je weg naar beneden. Laat de eerste laag drogen en schuur het geheel iets op met licht schuurpapier. Je kunt de kwasten na het schilderen gemakkelijk in een potje water of in een gesloten plastic zakje in de vriezer bewaren. Na het schuren breng je een tweede laag aan.

De laatste stap

Zodra de verf droog is haal je de afplaktape weg. Wanneer de kwasten en rollers opgedroogd zijn, gooi je deze bij het restafval. Pas zodra het geheel droog is kun je zien of de verf goed gedekt heeft, dus wacht dat even af. Is er nog verf over? Deze kun je als klein chemisch afval inleveren bij het afvaldepot.

Klaar om aan de slag te gaan?